Aggregatietypes in Moodle
In Moodle heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe de cijfers in een cursus berekend worden. We noemen dit een aggregatie strategie.
Eerst even wat basis uitleg.
Wat is nu een aggregatie? Als je gaat kijken naar de synonieme voor het woord aggregatie dan kom je al snel op woorden als: collectie, samenvoeging van..
In de context van Moodle is een aggregatietype een samenvoeging van objecten (modules) in het Moodle punten(cijfer)boek in de betreffende cursus.
Aggregatiestrategie: Alle cijfers in het Moodle cijferboek worden omgezet naar een percentage waarden (interval van 0 tot 1), vervolgens zal op basis van het gekozen aggregatietype uiteindelijk omgezet worden in het bereik van de modules die in de categorie staan. Dit gebeurd tussen minimum -en maximumcijfer, waarbij we ervan uitgaan dat het minimum cijfer 0 is. Het maximumcijfer kun je instellen bij de cursus cijferboek instellingen.
Note: Een "leeg cijfer" kan verschillende dingen in houden. Bijvoorbeeld: een cursist heeft de toets of opdracht nog niet gemaakt, of deze is nog niet beoordeeld of handmatig verwijderd door de beheerder. Het is dus belangrijk om voorzichtig om te gaan met de benaming "leeg cijfer".
Verschillende aggregatietypes: in totaal heb je 9 verschillende aggregatietypes in Moodle. Elk type is geprogrammeerd om met een bepaald doel om te gaan met de objecten (modules) die staan in je cijferboek.
Gemiddelde:
Geeft de som van alle cijfers gedeeld door het totale aantal cijfers
Gewogen gemiddelde:
Elk cijfer kan een gewicht krijgen om het belang ervan in het algemeen gemiddelde te wijzigen. In eenvoudige bewoordingen zal de categorie "totaal" gelijk zijn aan de som van de scores in elk cijferitem, elk vermenigvuldigd met het ranggewicht, en dat bedrag uiteindelijk wordt gedeeld door de som van alle gewichten.
Eenvoudig gewogen cijfergemiddelde:
Het verschil met het gewogen gemiddelde is dat het gewicht van elk item het maximale cijfer is. Wanneer de aggregatiestrategie "Eenvoudig gewogen gemiddelde" wordt gebruikt, kan een cijferitem fungeren als extra krediet voor de categorie. Dit betekent dat het maximale cijfer van het cijferitem niet wordt toegevoegd aan het maximale cijfer van het categorietotaal, maar het cijfer van het item.
Gemiddelde van cijfers (met bonuspunten):
Rekenen met een draai. Een oude, nu niet-ondersteunde, aggregatiestrategie die hier alleen wordt aangeboden voor achterwaartse compatibiliteit met oude activiteiten.
Een waarde groter dan 0 beschouwt de cijfers van een cijfer als extra credit tijdens het aggregeren. Het getal is een factor waarmee de cijferwaarde wordt vermenigvuldigd voordat deze wordt opgeteld bij de som van alle cijfers, maar het item zelf wordt niet meegeteld in de divisie.
Mediaan:
De middelste waarde (of het gemiddelde van de twee middelste waarden) wanneer percentages (het ratio tussen cijfers en hun maximale waarden) worden gerangschikt in volgorde van waarde. Het voordeel ten opzichte van het gemiddelde is dat het niet wordt beïnvloed door uitbijters (kwaliteiten die soms ver van het gemiddelde liggen).
Laagste cijfer:
Het resultaat is het kleinste cijfer na normalisatie. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met alleen niet-lege cijfers. Het resultaat is het kleinste cijfer na normalisatie. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met alleen niet-lege cijfers.
Hoogste cijfer:
Het resultaat is het hoogste cijfer na normalisatie.
Modus:
De modus is de klasse [normalisatie genormaliseerd] die het meest voorkomt. Het wordt vaak gebruikt voor niet-numerieke cijfers. Het voordeel ten opzichte van het gemiddelde is dat het niet wordt beïnvloed door een uitschieter (cijfers die soms ver van het gemiddelde liggen). Het verliest echter zijn betekenis zodra er meer dan één meest voorkomende cijfer is (er wordt er slechts één bewaard), of wanneer alle cijfers van elkaar verschillen.
Natuurlijk:
Dit is de som van alle beoordelingswaarden, geschaald naar hun relatieve gewichten. Het maximale cijfer van de categorie is de som van de maxima van alle geaggregeerde items.
In de Moodle documentatie vind je meer informatie over hoe deze aggregatietypes berekend worden, zie: https://docs.moodle.org/37/en/Grade_aggregation